Sidor

11 jan. 2012

Lingonbröd

Doften av nybakat bröd är underbar! Har länge tänkt baka bröd och idag tog jag äntligen tag i det. Det blev lingonbröd, en av favoriterna som mamma bakade under min uppväxt. Enkelt att baka och behöver bara jäsa en gång.

Har funderat på varför det finns det så lite ekologiskt bröd i matbutiker? Det gör att det är det extra bra att baka själv, då kan man använda ekologiska ingredienser och så slipper man ju förstås tillsatserna som kan finnas i köpt bröd. Så till kvällen blir det hembakad kvällsmacka som gäller. :)

Recept:

50 g jäst
75 g smör/margarin
4 dl mjölk
2 dl lingonsylt (gärna egengjord)
1 tsk salt
ca 11 dl rågsikt

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och lingonsylten och låt blandningen bli fingervarm. Häll den över jästen och rör om. Tillsätt salt och rågsikt och arbeta samman till en smidig deg. Tag direkt upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till ca 11*2 cm kakor. Lägg dem på bakplåtar och låt jäsa under bakduk i 45 minuter. Grädda i 225 grader i 10-15 minuter. Lägg dem att kallna på galler mellan bakdukar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar